Witte aanslag op tong? | 10 Tips wat te doen!

Witte tong aanslag? Pas op!

witte tong aanslag

Witte aanslag tong verwijderen met een Orabrush

Witte of gele aanslag op de tong is met afstand de méést voorkomende oorzaak van slechte adem. De oppervlakte van de tong bestaat uit ‘ruwe haartjes’ waaraan bacteriën zich hechten. Hoewel vaak wordt gedacht dat vieze ademlucht ontstaat vanuit de maag, zijn het vooral de tongbacteriën die de ademkwaliteit verslechteren. In dit artikel wordt beschreven hoe tongbeslag kan worden verwijderd en voorkomen.

Oorzaak witte of gele tongaanslag

Waarom de één meer last heeft van tongbacteriën dan de ander heeft te maken met een aantal factoren. Zowel de speekselproductie, als de structuur van de tong blijken een belangrijke invloed te hebben.

wit beslagen tong

Een (vieze) tong vastgelegd onder de microscoop

1: Ruwe tongoppervlakte. Een ruwe tong is dé ideale plek voor bacteriën. Ze verstoppen zich tussen de tongpapillen en produceren stinkende zwavelgassen (slechte adem). Zwavelgassen zijn ook verantwoordelijk voor het hebben van een vieze smaak in de mond. De foto hiernaast laat zien hoe een (ongepoetste) tong er onder de microscoop uitziet. Wit of geel tongbeslag kan eenvoudig worden verwijderd met een Orabrush.

 

droge mond2: Droge mond
Tongbacteriën komen in een droge mond vaker voor dan in een zuurstof- en speekselrijke mondholte. Speeksel werkt antibacterieel en beschermt de tanden. Minder alcohol, roken en koffie in combinatie met het gebruik van speekselstimulerende producten zoals GeCe en Oxyfresh voorkomt monddroogheid en zal de bacteriële groei op de tong tegengaan.

 

Hoe tongaanslag verwijderen? Enkele tips!

vieze tongDe ruwheid van de tong is nu eenmaal erfelijk bepaald, daar kan niets aan worden veranderd. Wél is het belangrijk om tongaanslag onmiddellijk weg te poetsen. Gebruik daarvoor een tongschraper en niet een tandenborstel. De haartjes van een tandenborstel zijn te ‘agressief’ voor de zachte tongweefsels, waardoor de tong beschadigd kan raken.

Enkele populaire producten tegen tongbacteriën zijn de Orabrush en de zuurstofdruppels van California Breath.

 

orabrush21. Orabrush en Orabrush Liquid gel zijn slimme instrumenten voor het creëren van een gezonde en bacterievrije tong. De zachte borstelhaartjes van Orabrush zijn zó ontworpen dat ze alle bacteriën wegnemen, zónder daarbij de tong te beschadigen. Terwijl de meeste commerciële tongschrapers alleen de oppervlakte van de tong reinigen, poetst Orabrush óók de bacteriën tussen de tonghaartjes weg. Bekijk de producten van Orabrush.

california breath powerdrops2. Besprenkel de achterkant van de tong met de druppels van California Breath. Deze powerdrops bevatten actief zuurstof. Anäerobe bacteriën zijn verantwoordelijk voor stinkende ademlucht. Anäeroob betekent zonder zuurstof. Ze kunnen dus alleen functioneren tussen het tongslijmvlies waar zuurstof ontbreekt. Druppel een paar zuurstofdrops op de tong en de stinkende bacteriën kunnen niet voortleven. Meer weten over Orabrush en California Breath? Neem dan een kijken op demondzorgzaak.nl of frisseademshop.nl

 

Lees ook: 

De 10 meest populaire middelen tegen slechte adem
15 oorzaken van slechte adem
Hoe ontstoken tandvlees voor slechte adem zorgt