Zó ontstaat slechte adem vanuit de maag!

Slechte adem maag – oorzaak

slechte adem maagHet hebben van een slechte adem is in de meeste situaties te wijten aan ongemakken in de mondholte. Vooral bacteriële aanslag op de tongrug of een ontsteking van het tandvlees gaat vaak gepaard met een onwelriekende ademgeur. In een enkel geval kan halitose ook ontstaan door maagproblemen. In dit artikel lees je de 5 meest voorkomende oorzaken van slechte adem vanuit de maag.

 

1. Slechte adem door reflux

reflux slechte ademZo zijn er verschillende aandoeningen waardoor u een slechte adem vanuit de maag kunt hebben. Een van deze aandoeningen is reflux. De oorzaak van refluxklachten ontstaat doordat er maagzuur in de slokdarm terugstroomt. Alles wat u doorslikt gaat door de slokdarm naar uw maag toe. Rondom de doorgang van de slokdarm zijn de middenrifspieren te vinden.

 

In het geval dat de middenrifspieren de doorgang niet goed kunnen afsluiten, dan kan de inhoud die in uw maag zit door de slokdarm terug gaan stromen. Het maagzuur kan hierbij voor irritatie van het slijmvlies van de slokdarm zorgen, wat over het algemeen zal gebeuren als u bukt of wanneer u gaat liggen, maar ook als de druk op uw maag toeneemt, zoals bij hoesten. Doordat de inhoud van uw maag weer omhoog komt, is de kans op een slechte adem, komende vanuit uw maag, zeer aanwezig. De klachten die u hierbij kunt hebben zijn:

  • Brandend maagzuur
  • Opboeren
  • Pijn achter uw borstbeen
  • Slechte adem vanuit de maag door maagontsteking (Gastritis)

2. Maagontsteking

Het kan ook mogelijk zijn dat u een maagontsteking heeft. Deze infectie in de maag wordt ook wel Gastritis genoemd, waarvan de veroorzaker zo goed als altijd de bacterie Helicobacter pylori is. Omdat het maagslijmvlies is gaan ontsteken, brengt dit een onaangename geur met zich mee. Deze geur kan via de slokdarm naar buiten komen.
Slechte adem vanuit de maag door middenrifbreuk

3. Middenrifbreuk

Nog een veroorzaker van een slechte adem vanuit de maag is een middenrifbreuk. Deze breuk zorgt ervoor dat de afsluitende spier van de slokdarm en de maag niet goed meer kan sluiten. Het resultaat hiervan is dat maaggassen via de slokdarm en vervolgens via de mond naar buiten komen, waardoor u dus een slechte adem krijgt. Dit fenomeen noemt men ook wel een Sliding Hernia. Het middenrif zorgt voor de scheiding tussen borst en buik. Is het zo dat de ruimte tussen de borst- en de buikholte ruimer of wijder is geworden, dan spreken we van een middenrifbreuk. Dit komt heel erg vaak voor en levert naast refluxen en een slechte adem verder geen klachten op. Veertig procent van de bevolking, ouder dan zestig jaar, heeft een middenrifbreuk.

4. Lekkende darm syndroom

Lekkende darm syndroom kan voor slechte adem vanuit de maag zorgen
Ook een lekkende darm, ofwel het lekkende darm syndroom kan voor een slechte adem vanuit de maag zorgen. Een lekkende darm is een aandoening waarbij er in de darmwand gaten ontstaan, doordat deze zijn karakteristieke eigenschappen verliest. Het gevolg is dat de darmwand schade op kan lopen als deze gaat lekken. Hierdoor kunnen er stoffen buiten de darmwand terecht komen die hier niet horen. Een van de resultaten hiervan kan een slechte adem vanuit de maag zijn, maar er zijn meerdere dingen waar u last van kunt krijgen:

  • Spier- en gewrichtspijnen
  • Angstklachten
  • Astma, bronchitis
  • Hoofdpijn

Lees ook
Top 10 middelen tegen slechte adem
15 oorzaken van slechte adem