10 Tips tegen knoflookadem!

10 Tips tegen knoflookadem
Knoflook is een sterke smaakmaker voor gerechten en bovendien gezond om te eten. Het bevat anti-oxidanten, vitaminen en kan de bloeddruk en het cholesterolgehalte verlagen. Toch is knoflook met name om één reden berucht: een stinkende knoflookadem. De sterke geur komt op verschillende manieren vrij:
– direct vanuit de mond
– vanuit gassen in de maag
– via de huidporiën

Een knoflookgeur wordt als afstotelijk ervaren en is daarom iets om zo goed mogelijk aan te pakken. Gelukkig kan de geur geneutraliseerd en verwijderd worden met behulp van de volgende 7 tips:

1. Anti-knoflook smints van St. Sin
Wij zijn er over uit: het beste middel tegen een knoflookgeur is een anti-knoflook smint van het Duitse St. Sin. Deze kleine snoepjes bevatten bestandsdelen die knoflookgassen in de maag afbreken. Het voordeel hiervan is dat je de geur al in de maag aanpakt. Hierdoor bestrijd je niet alleen de lucht die uit de mond komt, maar ook lucht die zich via de poriën verspreidt.

Het klinisch bewezen middeltje werkt binnen een half uur en werkt bovendien tegen eveneens sterke uienluchten. Meer weten over de smints? Kijk dan hier.

2. Verwijder de geur door je tong te schrapen
Het klinkt misschien bekend: zelfs na het tandenpoetsen blijft een knoflookadem aanwezig. Dat komt deels door het feit dat de lucht ook uit de maag komt. Er is echter nog een oorzaak die vaak over het hoofd wordt gezien: de tong.

Knoflookresten kunnen achterblijven op de tong, met name achterop, waar de papillen groot zijn. In combinatie met bacteriën kan dit ertoe leiden dat de knoflookadem lange tijd aanwezig blijft. Je kunt dit vrij eenvoudig voorkomen door een tongschraper te gebruiken. Een aanrader is de Orabrush, die eenvoudig en succesvol de tong reinigt.

Peterselie: wondermiddel – of toch niet?
Het is een hardnekkige fabel: na het eten op peterselie kauwen en de knoflookgeur blijft achterwege. Helaas is de werkelijkheid minder mooi. Peterselie gaat de lucht in de mond enigszins tegen, maar doet niks aan de lucht die ontstaat wanneer de knoflook verteerd wordt.

3. Kies voor verse knoflook
Verse knoflook heeft een veel minder sterke lucht dan oudere, gedroogde knoflook. Wil je een vieze knoflookadem voorkomen, eet dan alleen verse knoflook en probeerde gedroogde knoflook zo veel mogelijk te vermijden.

4. Drink volle melk
Volle melk bevat stoffen die zwavelgassen kunnen neutraliseren. Het is hiervoor wel belangrijk dat je de melk drinkt voordat je een gerecht met knoflook eet. Houd er ook rekening mee dat je de geur niet volledig kan voorkomen met melk.

Volle melk: drink met mate
Melk kan op zichzelf ook een vieze geur veroorzaken. Eiwitten uit de melk die in de mond achterblijven kunnen door bacteriën worden omgezet in vieze luchten. Spoel je mond daarom goed na het drinken van melk en poets eventueel je tanden.

5. Snijd het hart van de knoflook weg
Het binnenste deel van een knoflookteen bevat de grootste dichtheid van zwavelverbindingen, die uiteindelijk de karakteristieke geur veroorzaken. Door deze kern weg te snijden verminder je geur die uiteindelijk geproduceerd wordt.

6. Spoel je mond met actief zuurstof
Belangrijke veroorzakers van een vieze adem zijn bacteriën die aanwezig zijn in de mond. Deze kunnen bepaalde verbindingen, zoals zwavelverbindingen uit knoflook, omzetten in vieze luchten. Met mondwater dat actief zuurstof bevat, zoals dat van Oxyd8, kun je de bacteriën doden.

7. Snijd de knoflook niet te fijn
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar wanneer je grotere stukken knoflook eet gaat je adem minder stinken. Door de knoflook heel fijn te snijden komt er meer lucht vrij en gaat de vertering sneller, wat een explosie aan vieze knoflooklucht veroorzaakt.

8. Geur aan handen? Wrijf over een RVS wasbak!
Buiten de knoflookgeur die ontstaat bij consumptie, geeft het snijden van de knoflook de handen een vieze geur. De geur kan effectief verwijderd worden door de handen tijdens het wassen even over een roestvrij stalen voorwerp te wrijven, zoals de wasbak.

9. Eet een appel
Een appel bevat stoffen die de vieze knoflookgeur kan neutraliseren, zo is gebleken uit onderzoek. Eet de appel bijvoorbeeld als toetje of verwerk het in het gerecht.

10. Citroensap verwerken in gerechten
Het is gebleken dat citroenzuur de scherpe knoflookgeur effectief kan bestrijden. In veel gerechten kan citroensap worden toegevoegd. Niet alleen is het lekker, ook voorkom je een vieze knoflookadem op een later moment.