Tonsilstones? | 3 Tips tegen slechte adem door amandelen!

Slechte adem vanuit amandelen? Tonsilstones!

tonsilstonesSlechte adem vanuit de amandelen wordt meestal veroorzaakt door tonsilstones (amandelstenen). Tonsilstones zijn verkalkte stukjes mondafval, bestaande uit een mix van etensresten, slijm en bacteriën dat verstrikt is geraakt in de fissuren (groeven) van de amandelen. Stinksteentjes worden ook wel witte ‘brokjes’, ‘balletjes’ of ‘propjes’ genoemd en kunnen een zeer onprettige geur afscheiden. 

1. Wat zijn tonsilstones en amandelcrypten? Waarom heb ik hier last van?

amandelsteentjeHoewel bijna niemand er graag over praat, heeft ongeveer 20% van de Nederlandse bevolking last van tonsilstones (tonsillitis). Amandelstenen ontstaan doordat een mix van etensresten, neusslijm en tongaanslag verstrikt raakt in de amandelpockets. Door de vermenging met calcium (uit zuivelproducten) verhardt deze samenstelling tot een geel ‘stinksteentje’. De anäerobe bacteriën zorgen ervoor dat een amandelsteentje flink kan ruiken. Tonsilstones kunnen worden voorkomen door gedragsverandering in combinatie met de juiste mondhygiëne. Meer hierover lees je verderop in dit artikel.

 

tonsilstones verwijderen2. Hoe weet ik of last heb van tonsilstones?

stukje keelPak een spiegel en een zaklamp. Schijn met de lamp achter in de keelholte en zeg: “aahhh”. Aan weerszijden van de keel kun je 2 rode ‘bolletjes’ zien zitten. Dit zijn de keelamandelen. Wanneer de keelamandelen bedekt zijn met witte of gele ‘stukjes’ dan duidt dit in veel gevallen op amandelsteentjes. Witte of gele ‘brokjes’ zijn niet bij iedereen zichtbaar. Soms zitten ze te diep waardoor het aanvoelt alsof er iets vastzit in de keel. Dit gaat gepaard met een vieze smaak in de mond. Af en toe komt een tonsilsteen spontaan los tijdens het hoesten of praten.

3. Hoe verwijder je tonsilstenen zonder operatie (tonsillectomie)

Wat te doen tegen amandelstenen? Het verwijderen of voorkomen van tonsilstones kan met de onderstaande 7 tips en middelen.

 • Vochtige, zuurstofrijke mondholte

amandelstenen verwijderen (2)Creëer een gehydrateerde mondholte, met voldoende zuurstof en speekseltoevoer. Er zijn producten die hierbij kunnen helpen. De producten van Oxyfresh zijn speciaal ontwikkeld tegen slechte adem, maar voorkomen ook de vorming van amandelsteentjes.

Door te poetsen en te spoelen met Oxyfresh komt er zuurstof vrij dat ervoor zorgt dat anäerobe bacteriën, de aanstichters van amandelsteentjes, worden ontmanteld. Bekijk Oxyfresh.

 

 • Tongschrapen

tongschrapenWitte aanslag op de tong is één van de grootste veroorzakers van amandelstenen. Poets tongbacteriën daarom zo snel mogelijk weg, zodat ze niet in de amandelcrypten belanden. Orabrush is één van de meest populaire tongschrapers ter wereld. Met de antibacteriële tongdruppels van California Breath worden ook de resterende bacteriën vermorzeld. Lees meer over het verwijderen van tongbacteriën op FrisseAdemShop.

 • Monosyringe 412

monosyringe 412Een andere methode om amandelstenen te verwijderen is het gebruik van een monosyringe. Dit is een spuitje waarmee de tonsilstones voorzichtig kunnen worden losgesprayed. Let er wel op dat de amandelen niet worden aangeraakt met het spuitje zelf. Spoel vervolgens de keel schoon met een zuurstof-mondwater zoals Oxyfresh. Het spuitje kun je bekijken op amandelstenenshop.nl

 

 • Bacterievrije neusholte

nasal_sinus_drops_tegen_amandelsteentjesNeusslijm en neusbacteriën belanden vaak achter in de keelamandelen. Door de neus goed te snuiten daarna ieder neusgat te voorzien van California Nasal Sinus Drops worden neusbacteriën ontmanteld waardoor ze niet kunnen transformeren in amandelsteentjes.

 

 • Beperk zuivelproducten

Tonsilstones hebben calcium nodig om te kunnen verharden. Hoe meer zuivel er genuttigd wordt, hoe groter de kans op tonsilstones. Als je toch melk, kaas of yoghurt hebt genuttigd is het verstandig om direct daarna goed te poetsen en te spoelen (Tip: Oxyfresh of Oxyd8). Probeer ook caffeïne, alcohol en roken zoveel mogelijk te vermijden.

 • Flossen

beste flosdraadOok flossen kan meehelpen in het reduceren van de bacteriële groei in de amandelen. Veel plak bevindt zich in de tandvleesranden (sulcus). De sulcus wordt met een tandenborstel moeizaam bereikt. Een speciale y-curve flosser krijgt deze randjes wél te pakken. Tip; Comfort Clean Flosspicks.

 

 • Tonsillectomie / amandeloperatie

Als gedragsverandering in combinatie met een goede mondhygiëne niet helpt, kan ervoor worden gekozen de amandelen chirurgisch te laten verwijderen.

4. Zijn tonsilstenen besmettelijk?

amandelstenen verhelpenHet is onmogelijk om iemand anders te besmetten met amandelstenen. Hoewel het voornamelijk bacteriën zijn die tonsilstones veroorzaken, kun je ze alleen krijgen wanneer de amandelen onregelmatig gevormd zijn. Groeven en pockets in de amandelen ontstaan voornamelijk door ouder worden. Amandelen zijn vooral functioneel bij jonge kinderen, omdat ze fungeren als een soort filters tegen bacteriën. Hoe ouder men wordt, hoe meer de amandelen krimpen. Gekrompen amandelen bevatten al snel groeven waarin mondafval gevangen kan raken.

5. Moet ik langs de dokter om van tonsilstones af te komen?

amandelstenenDe meeste doktoren sturen patiënten al snel naar huis met de mededeling dat amandelsteentjes vanzelf weggaan. Er zijn daarnaast veel huisartsen die er zelfs nog nooit van hebben gehoord. Voor de vasthoudende patiënt wordt het soms afgedaan met een antibiotica, waarvan later blijkt dat het slechts een tijdelijke oplossing is.

Antibiotica kan tijdelijk werken, maar de ervaring luidt dat wanneer er verder niets verandert aan het voedingspatroon en de orale hygiëne, de amandelstenen gauw terugkeren.

Antibiotica is dus geen lange termijn oplossing.

6. Wanneer ik tonsilstones eenmaal heb verwijderd, kunnen ze dan terugkomen?

oxyfreshWanneer men in de mondholte een omgeving creëert waarin zich veel zuurstof en speeksel bevindt is de kans een stuk kleiner dat tonsilstenen terugkeren.

Het is makkelijker om amandelstenen te voorkomen dan eenmaal te verhelpen. Gebruik daarom actieve zuurstofmiddelen in combinatie met speekselstimulerende ingrediënten, zoals Oxyfresh of Oxyd8. Ook tongreinigen, flossen en active oxygen druppels dragen bij aan een gezondere mondholte. Een totaalpakket tegen tonsilstones kun je bekijken op amandelstenenshop.nl

7. Kunnen tonsilstones voor slechte adem zorgen?

Ja dat kan. Sterker nog, het hebben van tonsilstones is bij 10% van de bevolking dé hoofdoorzaak van een stinkende mondgeur. In de amandelfissuren bevindt zich een combinatie van bloedcellen, tongaanslag, etensresten en neusslijm. Mondbacteriën onttrekken eiwitten uit dit afval en zetten het vervolgens om stinkende gassen.

8. Wat zijn de symptomen van tonsilstones?

Het hebben van amandelstenen gaat gepaard met verschillende klachten en symptomen.

 • Slechte adem ondanks een goede gebitsverzorging.
 • Kriebelhoest
 • Geïrriteerde of pijnlijke keel
 • Soms hoest men een onregelmatig gevormd wit of geel stinkend stukje omhoog.

Samengevat

De amandelen zitten er om bacteriën op te vangen. Meestal zorgen ze voor problemen en dat is waarom veel volwassenen en kinderen ze laten verwijderen. Bacteriën raken verstrikt in de oneffenheden van de amandelen en trekken uiteindelijk nog meer bacteriën aan. Voeg er wat calcium aan toe en een tonsilstone is het resultaat. Volgens sommigen stinken tonsilstones naar rotte eieren. De beste methode om van amandelstenen af te komen is door een gehydrateerde mondholte te bewerkstelligen met zuurstofrijke speekselstimulerende middelen (Oxyfresh, Oxyd8 en California Breath. Probeer tegelijkertijd zo weinig mogelijk zuivelproducten in te nemen en schraap de tong met een Orabrush. Ben je er écht zat van en lijkt niets te helpen, dan is een tonsillectomie een overweging waard.

Lees ook

Wat zijn de beste producten tegen stinkende adem