Slechte adem ochtend? | 3 Tips stinkende mond ‘s morgens!

Slechte adem ochtend? 3 Tips!

slechte adem ochtendEen slechte adem in de ochtend komt vaak voor. Ondanks dat je met een schoongepoetst gebit onder de lakens kruipt, kun je alsnog wakker worden met een stinkende ochtendgiechel. Wat gebeurt er ‘s nachts in de mondholte waardoor je ‘s morgens zo gaat ruiken? En wat kun je doen tegen deze onprettige ochtendadem? Het achterhalen van de oorzaak én het gebruik van de juiste middelen kan een stinkende adem verhelpen of voorkomen. Meer hierover lees je verderop.

 

5 oorzaken van mondgeur in de ochtend!

Ruikende ochtendadem heeft een aantal oorzaken waarvan mondademhaling, tongbacteriën en het gebruik van producten met menthol en alcohol het vaakst voorkomen.

 • Mondademhaling

mondademhalingTijdens het slapen ontspannen de kaakspieren en gaat de mond automatisch open staan. We ademen dan meer door de mond en minder door de neus. Door mondademhaling verdampt het speeksel en ontstaat monddroogheid. Hoe droger de mond, hoe heviger de ademgeur, doordat bacteriën ongestoord kunnen voortleven. Door een speciale hydraterende gel aan te brengen in de mondholte kan uitdroging tijdens het slapen worden voorkomen (Tip: GeCe dry mouth).

 • Verkeerde tandpasta / mondwater.

slechte adem 's morgensMondverzorgingsproducten met alcohol of menthol (en dat zijn er veel!) drogen de mond uit en vergroten daarmee de kans op een slechte adem in de ochtend. Producten van Oxyfresh of Oxyd8 zijn dure, maar uitstekende alternatieven voor iedereen die ‘s morgens niet uit zijn mond wil ruiken.

Daarnaast kan een ochtendadem ook ontstaan door bijtende stoffen in tandpasta’s zoals sodium lauryl sulfaat. Sodium lauryl sulfaat is een ‘agressieve’ schuimer dat micro-wondjes maakt in de slijmvliezen. Het afgeschaafde mondafval dat vrijkomt wordt afgebroken door bacteriën en omgetoverd in vieze ademgassen. Gebruik daarom een ‘milde’ tandpasta op basis van het speekselstimulerende zuurstof, zoals Oxyfresh of Oxyd8.

 • Speekselklieren op non actief.

droge mond gelNiet alleen de kaakspieren ontspannen tijdens de slaap, óók de speekselklieren nemen even pauze. In diepe rust krijgen speekselklieren geen signalen vanuit de hersenen. Gebrek aan speeksel zorgt onherroepelijk voor een uitgedroogde mond, waarin bacteriën volledig hun gang kunnen gaan. (Tip: GeCe Dry Mouth Gel)

 • Vieze tong

vieze tongVieze adem komt voornamelijk door tongaanslag. Bacteriën op de achterkant van de tong zetten eiwitten om in stinkende ochtendgassen. Ga pas naar bed als je zeker weet dat je tong volledig bacterievrij is, zodat je ‘s morgens al een stuk minder uit je mond ruikt. De meest populaire tongreiniger ter wereld is de Orabrush, in combinatie met Orabrush Liquid Gel.

 • Verstopte neus / sinussen

Wanneer je verkouden bent of last hebt van slijm in de neusholtes ruik je ‘s morgens vaak sterker uit de mond. Het zelfreinigende mechanisme van slijm is erg zwak, waardoor bacteriën meer ruimte krijgen om stinkende geuren te fabriceren. Slechte adem vanuit de sinussen kan grotendeels worden tegengaan met zuurstof/zinkdruppels. (Tip: California Breath Nasal Sinus Drops)

 • Ui, knoflook, kruiden.

anti knoflook ademVan sommige soorten voedsel kun je ‘s morgens behoorlijk uit je giechel rieken. Knoflook en ui wordt in de maag verteert door enzymen. Tijdens dit afbraakproces komt allylmethylsulfide vrij. Allylmethylsulfide is een typische knoflookgeur dat via de longen en huid naar buiten komt.

Knoflookgeur kan worden voorkomen door op speciale snoepjes van ST Sin te zuigen.
Bekijk dit product op demondzorgzaak. nl

 •  Suikers en eiwitten.

Achtergebleven eiwitten en suikers in de mondholte worden door bacteriën omgevormd in ademgassen. Zuivelproducten en zoetigheid kun je daarom maar beter zo snel mogelijk wegpoetsen van de tanden, maar ook van het tongslijmvlies. Zéker voordat je naar bed gaat.

Tot slot: Bacteriën en geuren

Er verblijven ‘s ochtends meer bacteriën in de mond, dan het aantal mensen dat op aarde leeft. Deze bacteriën scheiden sterk ruikende geuren af. Verschillende soorten bacteriën creëren verschillende soorten gassen. Alle kolonies bacteriën werken door elkaar heen, waardoor er een mix van hevig stinkende ademgeuren ontstaat. De volgende geuren kunnen we van elkaar onderscheiden;

 • Waterstofsulfide : Rotte eieren
 • Isovaleric zuur : Zweetvoeten
 • Methylmercaptaan : Geur van ontlasting
 • Cadaverine : Ontbindend vlees
 • Putrescine : Ontbindend vlees
 • Trimethylamine : Visgeur

Samengevat

Tijdens het slapen produceren mondbacteriën vieze geuren, waardoor je ‘s ochtends merkt dat een extreem stinkende giechel hebt. Dit kan worden voorkomen met de juiste mondverzorgingsproducten. Vermijd tandpasta en mondwater met alcohol of sodium lauryl sulfaat en gebruik daarvoor in de plaats speekselstimulerende en zuurstofrijke middelen zoals Oxyfresh. Poets tegelijkertijd de tong voor het slapen gaan met een Orabrush tongreiniger en liquid gel. Voor de mensen die last hebben van mondademhaling kan de Raspberry Hydrating gel uitkomst bieden.

Lees ook:

Top 10 lijst van producten tegen slechte adem