De 5 belangrijkste symptomen van slechte adem!

5 Symptomen slechte adem

symptomen slechte ademHet hebben van slechte adem gaat vaak gepaard met verschillende symptomen. De vier méést voorkomende klachten zijn: een witte aanslag op de tong, een vieze smaak in de mond, verstopte sinussen (slijmvorming) en een droge mond (xerostomie).  In dit artikel kom je alles te weten over de mogelijke verschijnselen die optreden bij het hebben van een slechte adem. 

  • 1. Witte tong aanslag

beslagen tongEén van de meest geziene symptomen bij slechte adem is het hebben van een witte coating op het achterste deel van je tong. Een witte tong is bij de meeste mensen eveneens de grootste oorzaak van stinkende mondgeur.

Tongbeslag kun je het gemakkelijkst wegschrapen met een Orabrush.

  • 2. Bittere, metaalachtige of vieze smaak in de mond.

vieze smaak in de mondEen ander symptoom van een slechte adem is het hebben van een vieze smaak in de mond. Een metaalachtige, bittere ‘taste’ wordt voornamelijk veroorzaakt door vluchtige zwavelgassen die worden uitgestoten door anäerobe bacteriën. Deze anäerobe ‘beestjes’ bevinden zich vooral in het tongslijmvlies, de keelamandelen (tonsilstones) en neusholtes (sinussen). Van daaruit worden zwavelgassen geproduceerd, die kunnen resulteren in een vieze mondsmaak en slechte adem.

  • 3. Tandvleesontsteking

ontstoken tandvlees oxyfreshZwavelgeuren hebben bovendien een toxisch effect op de mondweefsels en kunnen daarom een tandvleesontsteking veroorzaken. Je creëert een frissere smaak door de bacteriën uit te schakelen. Hoe doe je dat? Wanneer je de mondholte voorziet van zuurstofrijke en hydraterende ingrediënten zullen anäerobe bacteriën direct verdwijnen. Dit kun je het beste realiseren met actieve zuurstofproducten zoals OxyFresh of PerioTherapy. Dit zijn één van de de weinige effectieve mondspoelingen en tandpasta’s.

  • 4. Slijmvorming

verkoudheid halitosePost nasal drip, slijmophoping en verkoudheid kunnen symptomen zijn van bij een vieze ademgeur. Een slechte doorgang in de neuspassages door slijmvorming trekt bacteriën aan. Het zelfreinigende mechanisme van slijm is erg zwak, waardoor bacteriën zich volop kunnen ontwikkelen en een slechte neusgeur veroorzaken. Het tegengaan van stinkende neusgeur kun je het beste realiseren met de nasal sinus drops van de fabrikant ‘California Breath.’

  • 5. Droge mond

Mensen met slechte adem hebben 9/10 keer een droge mond. Andere gerelateerde symptomen zijn; moeite met praten, eten en slikken, een brandend gevoel in de mond en keel, droge ogen en veel hoesten. Een droge mond voorkom je door voldoende water te drinken en de mondholte goed gehydrateerd te houden met zuurstofproducten en speekselstimulerende tandpasta, kauwgom of mondwater. Veel mensen hebben daarom baat bij de producten van OxyFresh en Kaux kauwgom.

Tot slot

Een aantal mensen met slechte adem ontwikkelt langzaamaan een negatief zelfbeeld. Vieze ademgeur beïnvloedt het geluksgevoel, zelfvertrouwen en het aangaan persoonlijke relaties. Hier moet wel bij vermeld worden dat het zelf beoordelen van de ademkwaliteit lastig is. Je bent namelijk gewend aan je eigen geur. Op deze pagina kun je lezen hoe je de status van de ademlucht nauwkeurig kunt testen.

Lees ook
Alle 25 oorzaken van slechte adem
Top 10 middelen tegen slechte adem