10 Tips en middelen tegen gaatjes!

Cariës, gaatjes of tanderosie?

gaatjes voorkomenRegelmatig last van cariës? In dit artikel lees je de 10 beste tips en middelen die je kunt gebruiken om gaatjes te voorkomen én om de algehele gezondheid van het gebit te verbeteren. Gaatjes worden voornamelijk veroorzaakt door bacteriën die suikers omzetten in zuren. Diezelfde zuren zorgen voor een lage ph waarde in de mondholte. Tandglazuur breekt af wanneer de ph waarde in de mondholte daalt naar minder dan 5. Het voorkomen van gaatjes is vooral gericht op het verwijderen van tandplak, het stimuleren van de speekselproductie en het beperken van zure voeding.

De 10 tips en beste middelen tegen gaatjes!

 

Oxyfresh voorkomt gaatjes

Oxyfresh voorkomt gaatjes

1. Fluoride

Fluoride maakt glazuur sterker en voorkomt verdere aantasting van tandglazuur. De fluoride tandpasta van Oxyfresh bevat zowel actief zuurstof als fluoride, waardoor het gebit dus extra beschermd is tegen tandbederf.

Deze tandpasta van Oxyfresh bevat tegelijkertijd ingrediënten die het tandvlees sterker maken en een droge mond tegengaan.
Bekijk het product op Oxyresh.nl of demondzorgzaak

 

2. Juiste tandenborstel

sensodyne precision softPoets de tanden minimaal 2 keer per dag minstens 2 minuten lang met een goede tandenborstel. Een goede tandenborstel heeft een kleine kop en zachte afgeronde borstelhaartjes. Daarmee bereik je de kleinste plekjes en blijft tandglazuur zoveel mogelijk in tact.

( Tip: Piksters Super Softe tandenborstel)

3. Flossen, ragen en stoken

flossenDoor alleen de tanden te poetsen verwijder je nooit alle bacteriën, omdat ze zich deels bevinden tussen de achterste kiezen en de randjes van het tandvlees (sulcus). Door te flossen worden deze plekjes wél bereikt.

Een flosproduct dat zich onderscheidt van andere flosmiddelen is de Easy Reach Flosspick. Het zijden draadje bevat een mintsmaak en een fluoride coating, is makkelijk in gebruik door haar Y-vorm en bereikt de tandvleesrandjes doeltreffend en geheel pijnloos.

4. Tandsteen verwijderen

tandsteenkrabberWanneer tandplak niet op tijd verwijderd wordt, verandert de substantie in tandsteen. Tandsteen is ruw waardoor meer bacteriën aangetrokken worden en de kans op gaatjes wordt verhoogd. Tandsteen kan alleen worden verwijderd met speciaal daarvoor bedoeld materiaal. Veel mensen kiezen ervoor om tandsteen zelf weg te halen met een consumentenhaakje.

Het tandsteenhaakje van Profi is een goed alternatief voor de ‘ongetrainde’ gebruiker.

 

5. Tandpasta en mondwater met actief zuurstof

middel tegen cariësEén van de beste wapens tegen de bestrijding van tandplakbacteriën is spoelen en poetsen met actief zuurstof. Het gebruik van producten met actief zuurstof is relatief nieuw, maar wordt steeds vaker geadviseerd door tandartsen.

Actief zuurstof vind je terug in de producten van Oxyfresh en staan bekend om haar gebitsvriendelijke, maar krachtige antibacteriële werking.

6. Xylitol

kaux kauwgom Xylitol werkt uitstekend tegen tandplak. Kaux kauwgom is met haar hogere concentratie xylitol één van de betere chewinggums tegen gaatjes omdat het niet alleen bacteriën verpletterd, maar óók een stimulerende werking heeft op de speekselklieren.

Kaux kauwgom bevat als één van de weinige kauwgoms geen aspartaam en geen suiker.

Bekijk dit product op drogemondshop.nl, bol.com of het voordeligst op demondzorgzaak.nl

 

7. Poets de tong

orabrush liquigelTussen de ruwe papillen op de achterkant van de tong bevinden zich eveneens bacteriën die eiwitten en mondafval omzetten in stinkende zwavelgassen. Tongbacteriën zorgen niet alleen voor een slechte adem, de zwavelverbindingen hebben ook een negatieve invloed op tandglazuur.

Eén van de meest verkochte tongreinigers ter wereld is de populaire Orabrush.

Bekijk Orabrush op Orabrush.nl

8. Voorkom een droge mond

droge mond gelSpeeksel heeft een antibacteriële werking en houdt de ph waarde op de peil waardoor bacteriën geen schade kunnen aanrichten. In een droge mond ontstaan daarom al snel gebitsproblemen. Door te stoppen met roken het beperken van alcohol kan monddroogheid grotendeels worden tegengegaan.

Ook kunnen speekselopwekkende bestanddelen in middelen zoals de Raspberry hydrating Gel uitkomst bieden.

 

9. Let op suikers, zuur voedsel en zetmeelproducten (koolhydraten).

Met name voeding dat boordevol suikers zit, verhoogt de kans op gaatjes of tanderosie. Cola, vruchtensappen en snoep bevatten niet alleen suikers, maar zijn óók erg zuur. Drink jus d’orange of andere zure dranken zoveel mogelijk door een rietje. Ook achtergebleven zetmeelproducten worden door bacteriën omgezet in zuren en verhogen de kans op gaatjes.

10. Mondhygiënist

tandartsBijna niemand is in staat om het gebit volledig schoon te houden. Met name de moeilijk bereikbare plekken kunnen bedekt zijn met een klein laagje tandsteen. Daarom wordt geadviseerd een aantal keren per jaar naar een mondhygiënist te gaan voor een complete gebitsreiniging. Tegelijkertijd kan een mondhygiënist poetsinstructies geven en enkele middelen adviseren.

Behandeling tandarts

Wanneer tanden eenmaal dusdanig beschadigd zijn dat er cariës is ontstaan, is een bezoek aan de tandarts onontkoombaar. Hij/zij zal de tand uitboren, vullen en herstellen naar de oorspronkelijke vorm. Als de tand niet meer te repareren valt, zal de tandarts overwegen een kroon te plaatsen. In sommige gevallen is ook
een wortelkanaalbehandeling nodig, of wordt de tand in zijn geheel getrokken.

Slechte adem

Tanderosie of gaatjes kan een oorzaak zijn van slechte adem. Onbehandelde cariës leidt op den duur tot ontstekingen waarbij veel bacteriën aanwezig zijn. Deze bacteriën breken weefsels en eiwitten af waarbij stinkende geuren vrijkomen.

Ontstoken tandvlees

Tandplakbacteriën zullen op den duur het tandvlees gaan irriteren en ontsteken. Een tandvleesontsteking gaat vrijwel altijd gepaard met stinkende adem. Wanneer je ontstoken tandvlees niet op tijd behandeld kan het gaan bloeden en zelfs leiden tot aantasting van het kaakbot, waarbij de mogelijkheid bestaat dat tanden uitvallen.

Lees ook
Het beste product tegen vieze adem
Wat te doen tegen witte aanslag op de tong?