5 Tips tegen alcoholadem!

5 Tips tegen alcoholadem

Alcoholhoudende drank zorgt voor een alcoholadem, die door veel mensen als erg onprettig ervaren wordt. Het is niet alleen de alcohol zelf die vies ruikt. Door de aanwezigheid van alcohol treden er ook enkele processen op die een vieze lucht veroorzaken. Zo zijn er op de tong zogenaamde anaerobe bacteriën aanwezig die een vieze geur produceren. Wanneer er veel alcohol wordt gedronken kunnen deze bacteriën de overhand krijgen en dus een vieze adem veroorzaken. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om alcohollucht te verminderen.

1. Ga een droge mond tegen
In een droge mond is de balans tussen bacteriën op de tong vaak verstoord. Het is de ideale omgeving voor anaerobe bacteriën die stinken en bovendien ontstekingen kunnen veroorzaken. Het is bekend dat alcohol een droge mond veroorzaakt en op deze manier de bacteriën dus helpt groeien.

Voor een frisse adem is het belangrijk dat:
– de bacteriebalans in de mond goed is
– er geen tandplak aanwezig is
– er voldoende speeksel geproduceerd wordt

Speeksel maakt de mond schoon en beperkt de groei van bacteriën in de mondholte. Drink voldoende water en gebruik een speciale gel die de mond hydrateert om een droge mond te voorkomen.

2. Reinig de tong met een schraper
Het is normaal dat er op de tong bacteriën leven. Het wordt echter een probleem wanneer de balans tussen verschillende bacteriesoorten wordt verstoord. Bij relatief veel mensen is de balans enigszins verstoord. Dit is te zien aan een witte of gele aanslag die aanwezig is bovenop de tong. Een tongaanslag kan verschillende gevolgen hebben:
– slechte adem
– vieze smaak in de mond
– sneller tandvleesontstekingen
– sneller gaatjes
– smaken worden minder sterk geproefd
– onsmakelijk beeld

Meestal zijn hier veel anaerobe bacteriën aanwezig die een stinkende zwavelgeur veroorzaken. Onder meer door (veel) alcohol te drinken kan een vieze tong ontstaan.

Met een speciale tongschraper kan de tongaanslag weggeschraapt worden en de balans op de tong hersteld worden. Gebruik hiervoor een schraper die niet te hard is. Een goede optie is de Orabrush. Deze borstel heeft zowel een geschikte schraper als zachte haartjes en reinigt de tong grondig, zonder hem te beschadigen.

3. Gebruik de juiste mondspoeling
Wanneer alcoholgebruik een vieze adem heeft veroorzaakt, kun je mondwater gebruiken om dit te neutraliseren. Niet alleen ruikt mondwater fris, ook doodt het slechte bacteriën in de mond die de adem laten stinken. Het spoelen met mondwater stimuleert bovendien de speekselklieren, waardoor je mond minder droogt wordt.

Het is van groot belang dat je wel gebruik maakt van de juiste mondspoeling. Veel mondwaters bevatten alcohol en/of chloorhexidine. Beide stoffen zijn erg agressief en doen in de praktijk meer fout dan goed. Het is natuurlijk ook niet logisch om de gevolgen van alcohol tegen te gaan met meer alcohol. Een veilig mondwater is Oxyd8, dat de mond grondig reinigt, maar geen gebruik maakt van agressieve bestandsdelen.

4. Middelen met actief zuurstof en zink
Sommige mondproducten, zoals Oxyd8 mondwater, bevatten actief zuurstof en zink. Actief zuurstof pakt uitsluitend de stinkende anaerobe bacteriën aan. Zo laat je de goede bacteriën zitten, terwijl je een slechte adem door alcohol aanpakt. Zink neutraliseert stinkende zwavelgassen die geproduceerd worden door bacteriën. Door mondproducten met actief zuurstof en zink te gebruiken, zorg je voor een goede adem. Beschikbare mondproducten met actief zuurstof en/of zink zijn:
– mondwater tegen vieze adem
– tandpasta
– gel tegen droge mond
– mondspray

5. Help je maag een handje
Een alcohollucht komt deels vanuit de mond zelf, maar ook vanuit de maag en longen. Dit komt door het spijsverteringsproces in het lichaam. Tijdens de afbraak van alcohol ontstaan vluchtige stoffen: gassen. Deze gassen kunnen via het bloed in de longen terecht komen. Vanuit de longen wordt het uitgeademd en ruik je een onfrisse alcohol adem.

Met speciale snoepjes kun je ervoor zorgen dat de gassen al in de maag worden geabsorbeerd. Je voorkomt hiermee dat de gassen vrijkomen en een vieze adem veroorzaken.