Beste 14 tips en adviezen tegen slechte adem!

slechte adem tips14 Tips tegen slechte adem

Wat te doen tegen een slechte adem? In de meeste gevallen is een vieze adem eenvoudig te verhelpen. Het reinigen van de tong en het creëren van een speeksel- en zuurstofrijke mondholte is vaak voldoende om een frisse adem te realiseren. Hoe kan een slechte adem nog meer worden voorkomen? Lees de 14 belangrijkste tips hieronder.  

vieze tong1: Poets de tong = DE OPLOSSING

Regelmatig ligt de oorzaak van vieze adem op het achterste deel van de tong. Bacteriën zitten verstopt tussen de ruwe papillen en doen niets anders dan stinkende geuren uitstoten en weefsels irriteren. Direct wegpoetsen dus.

Eén van de meest gewilde gadgets tegen tongaanslag is de Orabrush Tongreiniger!

2. Gebruik actieve zuurstof/zinkproducten

slechte adem verhelpenDe toevoeging van actief zuurstof in de mondholte stopt slechte adem. Inmiddels heeft deze nieuwste technologie wereldwijd miljoenen mensen geholpen. Anäerobe bacteriën (verantwoordelijk voor slechte adem) produceren de meeste stinkgeuren in een droge en zuurstofarme mondholte. Door te spoelen met actief zuurstof (Oxyfresh) worden speekselklieren gestimuleerd en sterft de bacterie direct af. Lees op OxyFresh.nl waarom Oxyfresh beter werkt tegen slechte adem dan de doorsnee drogisterijmiddelen!

3. Zorg voor een schone neusholte

slechte adem neusEen slechte geur vanuit de neusholte komt vaak voor. Stinkende neusadem ontstaat doordat de holtes of neuspassages verstopt raken door slijm, meestal als gevolg van allergieën, ‘post nasal drip’ of een verkoudheid. Hoe meer slijm zich in de neusholte bevindt, hoe sterker de neusgeur. Hoe kan men een slechte neusadem verhelpen?

1. Snuit de neus goed leeg
2. Druppel een paar California Breath Sinusdrops in beide neusgaten waardoor de bacteriën afsterven.

4. Vermijd alcohol en SLS tandpasta!

oxyfreshStop direct met het gebruik van producten die sodium lauryl sulfaat, menthol of alcohol bevatten. Deze (meestal goedkope) middelen verdrogen de mond en irriteren weefsels. Vooral SLS heeft een schurende uitwerking op mondslijmvlies en creëert microscopische wondjes. ‘Afgeschaafd’ mondafval veroorzaakt slechte adem, omdat bacteriën deze resten omzetten in vieze geurtjes. Gebruik daarom liever een milde tandpasta met sodium chlorite, zink, en aloë vera (Oxyfresh, Oxyd8 en Periotherapy).

5. Xylitol kauwgom

kaux kauwgomStimuleer de speekselvloed door te kauwen op suikervrije kauwgom mét xylitol. Xylitol is een suikerloze zoetstof dat ervoor zorgt dat tandplak en bacteriën niet kunnen hechten aan tandglazuur. Tegelijkertijd werkt xylitol speekselstimulerend.  De kauwgom van het Duitse bedrijf Kaux bevat een sterkere concentratie xylitol dan de meeste commerciële kauwgoms en is vooral gericht op het bevorderen van de speekselproductie en vernietigen van bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Bekijk Kaux op bol.com of iets voordeliger op demondzorgzaak.nl

6. Aanpassen voeding

appels slechte ademEet zoveel mogelijk fruit en bij voorkeur appels. Appels hebben een positieve invloed op de werking van de speekselklieren en zitten boordevol bacteriedodende enzymen. Hoe vaker er wordt gekauwd op stukjes appel, hoe meer speeksel er wordt geproduceerd en hoe minder kans op slechte adem. Vermijd daarnaast plakkerig voedsel en voeding waarin veel suiker zit. Ook uien, kruiden en knoflook resulteert in een slechte adem.

7. Drink groene of zwarte thee

De polyfenolen in thee kunnen meehelpen in het neutraliseren van ademgeur.  Thee pakt overigens niet zozeer de bacteriën aan, maar wél de geur die ze verspreiden. Voor het uitroeien van de bacteriën zal er een zuurstofrijke mondholte moeten worden gecreëerd met een bacterievrije tong! Gebruik daarvoor Orabrush in combinatie met zuurstofproducten.

speekselvervanger8. Pas medicatie aan

Er zijn verschillende medicijnen die een remmende invloed hebben op de speekselproductie en als gevolg daarvan een slechte adem ontketenen. Welke medicijnen een droge mond veroorzaken worden beschreven op deze pagina.  In sommige gevallen kan (in overleg met arts) de medicatie worden aangepast. Tegelijkertijd kan er worden gekozen voor een speekselvervanger zoals de Raspberry Hydrating Gel op Orarelieve gel

9. Laat geen eiwitten achter

slechte adem zuivelSpoel en poets de mond direct schoon na het eten van vlees, vis en zuivel. Achtergebleven eiwitten in de mondholte zijn funest voor de kwaliteit van de adem. Niet alleen worden proteïnen door bacteriën omgezet in stinkende ademgeur, er ontstaat óók een grotere kans op amandelsteentjes. Poets de tong en tanden ná het eten van eiwitrijke maaltijden en spoel de mondholte met actief zuurstof/zink (Oxyfresh of Oxyd8 producten).

10: Tandsteen voorkomen

tandsteen

Tandsteen zelf verwijderen met een consumentenhaakje

Wanneer tandplak niet op tijd wordt weggepoetst kan het veranderen in tandsteen. Tandsteen geeft de tand een ribbelige structuur waardoor bacteriën zich nog makkelijker kunnen hechten. Veel tandsteen veroorzaakt op den duur tandvleesproblemen en een slechte adem. Poets plaque daarom direct weg, bij voorkeur met een zachte tandenborstel (Sensodyne Precision Soft). Tandsteen kan niet zonder speciaal daarvoor bedoelde instrumenten worden verwijderd. Het haakje van Profi is ontworpen voor consumenten.

11: Stoken, flossen

flossenTussen de tanden en het tandvlees bevindt zich een 2-3 mm diep randje (sulcus) waarin bacteriën verstrikt raken en voor cariës, slechte adem en ontstekingen kunnen zorgen. Een tandenborstel alléén bereikt deze gleufjes niet. Door stoken en flossen worden tandvleesranden wél opgeschoond. Veel mensen vinden flossen tijdrovend en onprettig omdat het draad kan snijden. het Amerikaanse bedrijf Dentek heeft daarvoor de Comfort Clean Flosboogje bedacht, een tandenstoker en flosser ineen waartussen een zijdezacht draadje gespannen staat dat niet scheurt en niet snijdt. Comfortclean floss picks zijn te bekijken op bol.com en de mondzorgzaak

12: Stoppen met roken en alcohol

Rook zo min mogelijk en matig alcoholgebruik. Beide gewoonten verdrogen de mondholte en geven bacteriën de ruimte zich te ontwikkelen. Zowel roken als alcohol kan ook op andere manieren een stinkende geur veroorzaken. Lees er meer over op deze pagina.

13. Tandarts bezoeken 2 x per jaar

tandartsGa twee keer per jaar naar de tandarts en ook het liefst twee keer per jaar naar de mondhygiënist.

Een tandarts en mondhygiënist bewaken de toestand van het gebit en ondernemen actie waar nodig. Gezonde tanden en tandvlees verminderen de kans op ademgeur.

14. Bezoek een arts

Hoewel in bijna alle gevallen de oorzaak van slechte adem zich bevindt in de mondholte (tong), kan het voorkomen dat een onderliggende ziekte de boosdoener is. Als je twijfelt aan je gezondheid, ga dan altijd naar de dokter.

Lees ook
De meest populaire producten tegen slechte adem
Waarom hebben we allemaal een stinkende ochtendadem?
Wat zijn de oorzaken van een vieze smaak in de mond?