Dé 15 Oorzaken van slechte adem uitgelicht!

De 15 méést voorkomende oorzaken van slechte adem.

Slechte adem kent veel verschillende oorzaken zoals bacteriën op de tong, ontstoken tandvlees en het hebben van een droge mond. In dit artikel worden de 15 meest voorkomende oorzaken van slechte adem beschreven.

1. Witte tong = Oorzaak nr 1!

witte aanslag tongBij 90% van de mensen die last hebben van ademklachten blijkt de oorzaak zich te bevinden op de tong. Hoe ruwer de tongoppervlakte, hoe meer bacteriën erin verstrikt raken. Witte of gele aanslag op de tong ziet er niet alleen onsmakelijk uit, het creëert vooral een zéér slechte adem. Eén van de beste tools waarmee tongaanslag verwijderd kan worden is Orabrush.

 

tandpasta oorzaak slechte adem2. Verkeerde tandpasta.

Word je vaak wakker met een droge mond en slechte adem? Dat heeft hoogstwaarschijnlijk te maken met sommige ingrediënten in je tandpasta of mondwater. Verzorgingsproducten met alcohol drogen de mond uit, waardoor de ademkwaliteit nóg slechter wordt. Kijk ook uit voor sodium lauryl sulfaat. SLS is een bijtende, schurende schuimer dat microscopische wondjes veroorzaakt in de mondweefsels. De afgeschaafde proteïnen worden door bacteriën omgezet in slechte ademgassen. Oxyfresh heeft als een van de weinige fabrikanten ter wereld haar formule gebaseerd op natuurlijke, niet-bijtende ingrediënten. Bekijk Oxyfresh producten op bol.com oxyfresh.nl of demondzorgzaak.nl

 

droge mond3. Droge mond

Een droge mond (xerostomie) is een veelvoorkomende oorzaak van stinkende ademlucht. Hoe droger de mond, des meer anäerobe bacteriën de ruimte krijgen een slechte adem te produceren. Verkeerde tandpasta, veel spreken, roken, uitdroging, alcohol drinken, medicatie, sommige ziektes en mondademen zijn de voornaamste oorzaken van een verdroogde mondholte. Bijna iedereen heeft er zo nu en dan last van. Vooral ‘s morgens, omdat de speekselklieren tijdens de nachtrust niet of nauwelijks speeksel aanmaken. Een droge mond kan het beste worden voorkomen met producten die actief zuurstof (sodium chlorite), zink en tea tree olie bevatten én door commerciële tandpasta’s met alcohol en sodium lauryl sulfaat te vermijden. Spoelen met de actieve zuurstofdosering van Oxyfresh, de mond bevochtigen met GeCe gel én kauwen op Kaux chewinggum, kan klachten van monddroogheid verhelpen.

 

amandelstenen4. Amandelstenen

Een andere benaming voor amandelstenen is tonsilstones. Tonsilstones zijn verharde stukjes calcium en bacteriën, die verstopt zitten in de crypten van de amandelen. Het meest gênante van amandelsteentjes is dat ze een slechte adem veroorzaken. Wanneer een amandelsteentje vrijkomt uit de amandelpockets en eraan geroken wordt, zal men merken dat ze enorm stinken. Tonsilstones worden met name gevormd door anäerobe bacteriën in combinatie met calcium, tongaanslag en neusslijm. Een goede methode om tonsilstenen te verwijderen is tongreiniging en het creëren van een zuurstofrijke, gehydrateerde neus- en mondholte. Op demondzorgzaak.nl worden producten aangeboden die goed werken tegen amandelsteentjes en de daarbij gepaarde slechte adem.

 

5. Ontstoken tandvlees

Onvoldoende flossen en poetsen zorgt voor een opbouw van bacteriële plak op de tanden en tussen de tandvleesranden. Onverwijderd tandplak verandert op den duur in tandsteen. Tandsteen zorgt ervoor dat de tand een ruwe oppervlakte krijgt waardoor er nog meer bacteriën worden aangetrokken. Dit kan uiteindelijk resulteren in ontstoken, gevoelig of bloedend tandvlees. Beschadigd tandvlees zorgt voor een slechte adem, omdat bacteriën de eiwitten uit bloed en kapotte weefsels omzetten in stinkende zwavelgeuren. Een goede manier om ontstoken tandvlees te genezen is het weefsel aan te stippen met de Super Relief Gel van Oxyfresh. Daarnaast is het van belang om te flossen met een speciaal boogje (Comfort Clean Flosser) en tandsteen te verwijderen (setje van Profi).

 

6. Voeding

 • 6.1 knoflook en ui

anti knoflook ademSlechte adem kan verergeren bij het eten van specifieke levensmiddelen. Met name kruiden, ui en knoflook worden in de maag door enzymen omgezet in stinkende geuren, die via je longen en poriën naar de buitenwereld ontsnappen. Er zijn sinds kort revolutionaire ‘snoepjes’ op de markt die een knoflookgiechel en uiengeur tegengaan.

 

 • 6.2 Zuivelproducten en vlees

Van melk, vlees en kaas kun je slechte adem krijgen. Zuivel, vlees en vis bevatten namelijk eiwitten die mondbacteriën maar al te graag omzetten in stinkende geurtjes. Probeer na het eten de voedselresten zo snel mogelijk weg te poetsen met een zachte tandenborstel. Ook flossen en spoelen met actief zuurstof draagt bij aan een goede mondhygiëne.

 • 6.3 Suiker

slechte adem suikerSuiker of zoetigheid in de mondholte wordt door bacteriën gebruikt voor het produceren van ademgeur. Probeer daarom zoveel mogelijk te voorkomen dat er suikerresten achterblijven door de mond even te spoelen met water.

 • 6.4 Fruitsap of juice

Daarnaast kunnen ook vruchtensappen bijdragen aan vieze ademlucht, omdat ze vanwege haar hoge zuurgraad een ideale leefomgeving creëren voor bacteriën. Hoe lager de ph waarde, hoe hoger de zuurgraad en des te meer bacteriën er ontstaan. Een hoge zuurgraad zorgt tegelijkertijd voor cariës, omdat glazuur in een ph waarde van minder dan 5,5 overgaat in een oplossing. Drink daarom fruitsappen zo veel mogelijk door een rietje.

 • 6.5 Koffie

Ook het drinken van koffie kan een onfrisse adem teweegbrengen. Het is niet zozeer koffie zelf dat een stinkende ademlucht veroorzaakt, maar wel dat men koffie drinkt in plaats van water, waardoor het lichaam uitdroogt. Wanneer je naast iedere kop koffie ook een glas water drinkt zal je mond een stuk minder snel uitdrogen.

 • 6.6 Alcohol

st sin alcohol ademJe kent het vast wel. Na een avondje stappen word je ‘s ochtends wakker met een droge mond of keel en een vieze smaak in de mond. Gegarandeerd dat dan ook de adem niet zo lekker ruikt. Alcohol onttrekt vocht uit het lichaam, waardoor de mond verdroogt. Monddroogheid gaat gepaard met slechte adem.

Alcohol zelf kan ook flink ruiken. Wanneer alcoholische drank in de maag wordt afgebroken komen er sulfides vrij die via de longen naar buiten treden. De fabrikant van ST Sin uit Duitsland heeft hier handige snoepjes voor bedacht. Alcoholische geuren worden direct afgebroken, waardoor je niet meer naar alcohol stinkt.

 

7. Verkoudheid / verstopte sinussen

verkoudheid halitoseSinusitis, allergieën, verkoudheid en ‘post nasal drip’ zorgen voor verstopte neuspassages waardoor bacteriën vast komen te zitten. Een verstopte neusholte gevuld met slijm is een ideale omgeving voor anäerobe bacteriën. Bacteriën breken neusafval af, waarbij stinkende geuren vrijkomen. Het komt vaak voor dat mensen met verstopte sinussen te maken hebben met een slechte neusadem.

Voor het ontmantelen van neusbacteriën snuit men eerst de neus leeg. Druppel daarna enkele sinusdrops van California Breath in beide neusgaten.

 

8. Tanderosie, cariës, gaatjes, beschadigd tandglazuur

beste flosdraadGaatjes of afgebroken tandglazuur gaat vaak gepaard met slechte adem. De streptococcus mutans is een bacterie dat o.a. suiker uit voedsel omzet in zuren. Zuren vreten het tandglazuur kapot, waardoor cariës ontstaan. Tussen de gaatjes vestigen zich nog meer bacteriën die mondafval afbreken en omzetten in slechte ademgassen. Daarnaast kan de s. mutans bacterie voor een tandvleesontsteking zorgen, waarbij bloed wordt getransformeerd in stinkende mondgeur. Gaatjes kunnen worden voorkomen door het tandglazuur sterker te maken. Gebruik daarvoor een fluoride tandpasta (Oxyd8) , floss regelmatig (Comfort Clean Floss) en poets met een zachte tandenborstel (Sensodyne Precision Soft).

 

9. Slechte mondhygiëne

tongschrapenOnvoldoende gebitsverzorging is de grootste oorzaak van slechte adem. Poetsen, flossen, stoken en vooral tongschrapen is essentieel voor het het behoud van een frisse mondgeur. Wanneer voedselresten achterblijven in de mond, zullen bacteriën ze proberen af te breken, waarbij vieze geuren vrijkomen. Vooral een onregelmatige oppervlakte van de tong trekt bacteriën aan. Tussen de tonggroeven produceren micro organismen vieze geurtjes, die je ademkwaliteit flink verslechteren. Bekijk de top10 van de beste producten tegen slechte adem hier.

 

10. Roken

sigarettenademRoken draagt op verschillende manieren bij aan slechte adem. In de eerste plaats, omdat je er een droge mond van krijgt. In de tweede plaats, omdat de vrijgekomen rookdeeltjes flink kunnen ruiken. Zoals we eerder in dit bericht schreven, is een droge mondholte erg vatbaar voor bacteriën. Hoe minder speeksel in de mondholte, hoe meer bacteriën een slechte adem kunnen produceren. Ook rookresten kunnen stinken, vooral op het moment dat bacteriën de rookresten proberen af te breken. Rokers hebben daarnaast een stuk sneller last van ontstoken tandvlees (een andere aanstichter van ademgeur) en zijn minder goed in staat om te proeven. Op deze pagina vind je uitgebreidere informatie over sigarettenadem en hoe dit met ‘ST Sin Jellies’ bestreden kan worden.

 

11. Afvallen / diëten / afslanken / ramadan

slechte adem ramadanSlechte adem kan ontstaan door afvallen, diëten, afslanken en vasten. Tijdens het vetverbrandingsproces komt ketose vrij, hetgeen door sommigen als een onprettige geur wordt ervaren. Daarnaast kunnen eiwitrijke diëten een vieze mondgeur teweegbrengen. Ook wanneer je deelneemt aan de Ramadan kun je al snel last krijgen van slechte adem. De voornaamste oorzaak hiervan is een droge mond, omdat je voor een langere periode geen vloeistoffen binnenkrijgt. Wanneer je onvoldoende vocht inneemt komt er een moment dat ook de mondholte verdroogt. Een droge mond is een ideale leefplaats voor bacteriën. Lees hier meer over afslanken en slechte adem.

 

12. Slechte adem maag

slechte adem maagEen slechte adem vanuit de maag (door bijvoorbeeld een slecht sluitend klepje) komt zelden voor. De slokdarm is te vergelijken met een onopgeblazen fietsband. Er is niet direct een open verbinding tussen de mondholte en de maag. Het maagklepje gaat alleen open wanneer er wordt geboerd. In een enkel geval dringen maaggassen door de darmwand heen en verplaatsen ze zich via de poriën en longen naar buiten. Lees hieronder op welke manieren slechte adem vanuit de maag kan ontstaan:

 • 12.1 Maagzuur

Maagzuur opboeren leidt niet alleen tot stinkende adem, de hoge zuurgraad van maagzuur tast tevens het tandglazuur aan.

 • 12.2 Knoflook ui en kruiden

Voeding zoals knoflook, ui en kruiden wordt in de maag afgebroken waarbij gassen vrijkomen.

 • 12.3. Reflux

Reflux of opboeren. Simpelweg het opboeren van lucht, omdat je bijvoorbeeld teveel cola hebt gedronken, kan bijdragen aan slechte adem.

 • 12.4 Verstopping van de darmen / obstipatie

Een verstopping van de darmen kan uiteindelijk leiden tot slechte adem. De “opgesloten” gassen van ontlasting komen dan terecht in de bloedbaan en kunnen via de longen naar buiten treden.

 • 12.5 Lekkende darmsyndroom

Hoewel er nog weinig bekend is over een lekkende darm, kunnen we vaststellen dat het hier gaat om een ontsteking van de dunne darm. Zo’n infectie veroorzaakt gaatjes in de dunne darm, waardoor onverteerbare voedseldeeltjes buiten de darmen terecht komen. Deze voedselresten kunnen gaan stinken, waarbij gassen zich via de bloedbaan naar de longen en poriën bewegen.

13. Aandoeningen / ziektes

Hoewel de kiem van vieze ademgeurtjes zich voor 95% bevindt in de mondholte, kan stinkende adem in enkele gevallen ontstaan door een onderliggende lichamelijke aandoening. Hieronder beschrijven we een aantal fysieke oorzaken waarbij halitose een symptoom kan zijn.

 • Diabetes (fruitachtige geur)
 • Bronchitis, longabces of longontsteking.
 • Nierproblemen (visgeur)
 • Keelinfectie, faryngitis
 • Leveraandoeningen
 • Schimmelinfectie zoals candida.
 • Zenker divertikel (uitstulping van de slokdarm waarin etensresten verstrikt kunnen raken. (Komt alleen voor bij ouderen)
 • Mucositis (ontsteking van het mondslijmvlies. Komt vooral voor bij mensen die zijn behandeld met chemotherapie of bestraling).
 • Rhinitis (ontsteking van het neusslijmvlies)
 • Kanker
 • spijsverteringsziekten

Lees ook

Welke middelen helpen goed tegen een slechte adem?