Slechte adem door medicijnen? | 5 Tips!

slechte adem door medicatie – Tips

Het gebruik van medicijnen kan een slechte adem veroorzaken. Bepaalde soorten geneesmiddelen beïnvloeden de werking van de speekselklieren waardoor het bacteriële evenwicht verstoord raakt. In dit artikel worden deze medicijnen beschreven en vind je tegelijkertijd tips en middelen waarmee een slechte adem door medicijngebruik kan worden voorkomen.

Oorzaak slechte adem door medicijnen

Medicijnen zoals antidepressiva, bloeddrukverlagers, vocht-afdrijvende middelen en bètablokkers verstoren het signaal dat verstuurd wordt vanuit de hersenen naar de speekselklieren toe. Het gevolg hiervan is dat er weinig of geen speeksel aangemaakt wordt.
In speeksel zitten reinigende enzymen die de tanden beschermen en een goede ademkwaliteit waarborgen. In een mondholte zonder speeksel kunnen bacteriën onbelemmerd slechte ademgassen produceren. Wat te doen?

5 Tips tegen slechte adem door medicatie

De oorzaak van een slechte adem is dat er een speekseltekort ontstaat. De behandeling is dus voornamelijk gericht op het stimuleren van de speekselproductie.

1. Vraag de arts of je van medicijnen kan veranderen. Eventueel het tijdstip van inname aanpassen. Medicijnen innemen voor het slapen gaan veroorzaakt eerder een droge mond dan overdag. Gelieve alles in overleg met uw arts.

2. Eet lichtzuur eten waarop u goed moet kauwen. Ook zure snoepjes triggeren de speekselproductie. Pas wel op dat zuren gaatjes kunnen veroorzaken. Tip: Kauwen op suikervrije kauwgom mét xylitol een hydraterende en beschermde werking. De kauwgom van het Duitse bedrijf Kaux bevat een sterkere concentratie xylitol dan de meeste andere kauwgoms en is daarom populair bij mensen die last hebben van monddroogheid.

3. Het is belangrijk dat u genoeg drinkt, zo’n 2,5 liter water per dag. Dit kan een droge mond verhelpen en de slechte adem tegengaan.

4. Mochten uw speekselklieren niet meer (goed) werken, dan kunt u zogenoemde speekselvervangers gebruiken om een droge mond te voorkomen. Een van de méést populaire droge mondgels is de Raspberry Hydrating Gel.

5, Poets en spoel met milde verzorgingsmiddelen op basis van actief zuurstof, aloë vera en zinklactaat en gelieve niet met producten die alcohol, menthol of sodium lauryl sulfaat bevatten. Laatst genoemde bestanddelen drogen de mond uit en irriteren het mondslijmvlies. Veel mensen die droge mond klachten ervaren hebben baat bij de ‘droge mond kit’ van Oxyfresh. Oxyfresh heeft een hydraterende, antibacteriële en mondvriendelijke werking.

Testen van de ademkwaliteit

Een slechte adem wordt vaak eerst opgemerkt door de directe omgeving, maar het kan ook zijn dat uzelf last heeft van een vieze smaak in uw mond. Wilt u er achter komen of u last heeft van een slechte adem? Dan kunt u een uitstrijkje van uw adem maken met een verbandgaasje. Als het speeksel op het verbandgaasje stinkt, dan heeft u ook last van een slechte adem. Daarnaast kunt u ook een halimeter-test doen in het ziekenhuis. Dit kunt u aanvragen via uw huisarts of mondhygiënist. Een halimeter is een manier om te kijken naar de zwavelverbindingen in uw adem. Zwavelverbindingen zijn de oorzaak van een vieze mondgeur.