10 Tips tegen tandsteen op een rijtje!

Tandsteen – Voorkomen en tips

tandsteenTandsteen wordt ook wel ‘harde tandplak’ of ‘calculus’ genoemd. Tandplakbacteriën veranderen in een bruinkleurige mineralenlaag als het langer dan 48 uur blijft zitten. Tandsteen kan niet worden weggepoetst met een tandenborstel en verhoogt de kans op gaatjes, slechte adem en ontstoken tandvlees. Hoe kun je tandsteen voorkomen of verwijderen? Lees onderstaande 10 tips en middelen.


1. Tandsteen verwijderaar

tandsteenkrabberEr bestaan speciale haakjes waarmee de consument zélf tandsteen kan weghalen. Het krabbertje van Profi is een prima alternatief voor de ongetrainde gebruiker. De scaler is gemaakt van kunststof en daarom minder scherp dan het professionele materiaal van de tandarts.

Bekijk het haakje van profi op demondzorgzaak.nl

2. Anti tandsteen tandpasta

oxyfresh powerpaste tandpastaEen goede tandpasta tegen tandsteen bevat op zijn minst actief zuurstof, xylitol en zink. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat bacteriën zich niet kunnen hechten aan de tanden. Een aantal tandpasta’s die deze bestanddelen bevatten zijn zijn Oxyfresh, Oxyd8 Plus en PerioTherapy. Deze tandpasta’s voorkomen niet alleen de vorming van tandsteen, ze werken tegelijkertijd mee aan sterker tandvlees, wittere tanden en een hoge ademkwaliteit.

3. Poetstechniek

tanden poetsenGoed tandenpoetsen lijkt makkelijker dan het is. De juiste manier van poetsen gaat als volgt: zet de borstel in een hoek van 45 graden op de scheiding tussen tand en tandvlees. Poets (minstens twee minuten lang) in ronde bewegingen. Gebruik bij voorkeur een zachte tandenborstel met een kleine borstelkop, zodat ook de moeilijk bereikbare plekjes worden meegenomen. Tip: Piksters Soft.

4 Flossen, ragen en stoken

flossenMet alleen het poetsen van de tanden worden lang niet alle plekjes in de mondholte gevrijwaard van bacteriën. Door te flossen, te ragen en te stoken kunnen deze ruimtes wél worden bereikt. Eén van de beste flosmiddelen van dit moment zijn de ragers, stokers en flossers van het Amerikaanse bedrijf Dentek. de Comfort clean flosspick bevat zowel een flosser als tandenstoker en is één van de meest gewaardeerde flostools ter wereld.

5. Xylitol

xylitolXylitol is een antibacterieel bestanddeel dat tandplak tegengaat. Door te kauwen op kauwgom zonder aspartaam en suiker, maar mét xylitol kan tandsteen worden voorkomen. De chewinggum van het Duitse bedrijf Kaux heeft een hogere concentratie xylitol dan de meeste andere kauwgoms en is daarom populair onder hen die vaak last heeft van tandsteen.

 

6 Droge mond voorkomen

droge mondTandsteen ontstaat sneller in een droge mond dan in een mondholte waarin het speeksel rijkelijk vloeit. Speeksel werkt niet alleen antibacterieel, ze zorgt tegelijkertijd voor een neutrale ph waarde waardoor plak minder snel aan de tanden hecht. Voorkom een droge mond door voldoende water te drinken, roken en alcohol te beperken en speekselstimulerende middelen te gebruiken zoals de producten van Oxyfresh en de raspberry hydrating gel

7. Anti-tandsteen mondwater

oxyfresh mondwaterWanneer de tanden te dicht op elkaar staan is het nog moeilijker om het gebit schoon te houden. In dat geval kan naast ragen en flossen het gebruik van een antibacterieel mondwater meehelpen in de strijd tegen tandsteen.

Gebruik bij voorkeur een spoelmiddel met actief zuurstof en zónder alcohol of sodium lauryl sulfaat. Tip: Oxyfresh.

8. Voeding

Door o.a. teveel slechte voeding, zetmeel, suikers en granen raakt het evenwicht verstoord in het bloed tussen fosfor en calcium, waardoor er teveel calcium in het speeksel terecht komt. Ook een tekort aan vitamine D kan ervoor zorgen dat calcium niet wordt afgebroken. Tandplak verhardt sneller tot tandsteen bij de aanwezigheid van veel calcium. Eet daarom gezond en beperk producten met suiker en zetmeel.

9 Tongschrapen

orabrush Opvallend is dat bacteriële aanslag op de achterkant van de tong de vorming van tandsteen versnelt. Poets daarom wit of geel tongbeslag zo snel mogelijk weg. Een van de meest verkochte tongreinigers ter wereld is de Orabrush. Het grote verschil met de doorsnee ragers uit de drogisterij is dat Orabrush niet alleen een schrapertje heeft, maar óók ultrasofte borstelhaartjes die de ruimtes tússen de tongpapillen bereiken.

10 Tandarts / mondhygiënist

Hoewel er veel mensen zijn die beginnend tandsteen zelf verwijderen met een consumentenhaakje (Profi) kan tandsteen dat zich heeft gevormd onder het tandvlees het beste worden verwijderd door een specialist. De hardnekkige tandplak zal dan met behulp van een haakje of een ultrasoon trilapparaat worden verwijderd door het aangehechte materiaal op de tanden en kiezen weg te krabben. Doorgaans worden de tanden tot slot nog gepolijst, waarna het gebit weer schoon en glad is en de slechte adem door tandsteen is verdwenen.

 

Hoe ontstaat tandsteen en wat veroorzaakt de slechte adem?

Ieder mens heeft speeksel in de mond en dat bestaat onder meer uit fosfaat en calcium die in de tandplak gaan zitten. Er vormt zich nadat je wat gegeten of gedronken hebt altijd een laagje plak op je tanden en kiezen. Als je dat niet met goed poetsen binnen 48 uur verwijdert, dan verhardt de plak zich tot tandsteen. Een hoge pH-waarde in de mond kan mede verantwoordelijk zijn voor een snellere vorming van tandsteen.

Hoe herken je tandsteen?

Het is gemakkelijk om tandsteen te herkennen aan de gele of bruine kleur van de tanden. Tandsteen is meer poreus is in vergelijking met tandglazuur en zal daardoor ook gemakkelijker geel of bruin kleuren. Bij mensen die roken of koffie drinken, zal de verkleuring nog sneller zichtbaar zijn.

Lees ook: 

15 oorzaken van slechte adem
Top 10 middelen tegen uit de mond stinken