Amandelstenen verwijderen – Zó doe je dat

Amandelstenen verwijderen: 7 tips

Iedereen heeft wel eens last van amandelstenen, de één meer dan de ander. Amandstelsten zijn witte brokjes die soms ineens in de mond zitten en uit het niets lijken te zijn verschenen. De brokjes zitten achterin de mond in de zogenaamde crypten: kleine groeven bij de amandelen.

Hoewel amandelstenen meestal geen risico vormen, kunnen ze wel leiden tot een vieze smaak en geur in de mond. Deze nare geur kan zo duidelijk zijn, dat ook omstanders deze ruiken.

Gelukkig zijn er diverse methoden om amandelstenen te verwijderen en vervolgens te voorkomen. Wij zetten zeven tips hiervoor op een rijtje.

1. Amandelsteentjes losspuiten
Een goede manier om van amandelstenen af te komen is door ze simpelweg los te spuiten met een straaltje water. Hoewel de steentjes soms diep in de groeven zitten, is het niet al te lastig om ze los te krijgen.

Een handige manier om dit te doen, is met behulp van de Monosyringe 412 spuit. Vul het spuitje simpelweg met wat lauw water, eventueel met zout hierin opgelost, en spuit het achter in de mond in de crypten. Het kan wat oefening vergen, maar op een gegeven moment is het een koud kunstje om vieze amandelsteentjes snel te verwijderen.
2. Gebruik mondwater
Mondwater kan amandelstenen verkleinen en op den duur laten verdwijnen wanneer ze niet loskomen uit de crypten. Ook helpt mondwater om de vorming van nieuwe amandelstenen te voorkomen. Kies altijd voor een mondwater dat niet op basis van alcohol werkt, omdat dit te agressief is en op de lange termijn meer kwaad dan goed doet.

Een goed alternatief op een dergelijk agressief middel is Oxyfresh mondwater, dat volledig veilig is, maar ook krachtig. Oxyfresh mondwater werkt op basis van actief zuurstof en reinigt grondig, zodat je voor je het weet af bent van de amandelstenen.
3. Speciale hulpmiddelen voor verwijdering
Er bestaan speciale hulpmiddelen waarmee je op een veilige manier amandelstenen uit de crypten kunt wippen. De AE Tonsil Tool is er hier één van. Met behulp van een lusje bereik je eenvoudig de amandelstenen, waarna je ze geheel veilig kunt verwijderen uit de mondholte.
4. Voldoende water drinken
In een droge mond groeien amandelstenen sneller. Zorg ervoor dat de mond altijd vochtig is en gebruik eventueel een mondbevochtiger als Oxyd8 mondspray. Soms is dit al voldoende om van amandelstenen af te komen.
5. Voorzichtig op crypten duwen
Soms is het voldoende om voorzichtig op de crypten te duwen met een vinger. Wees hier wel voorzichtig mee, omdat het weefsel gevoel is en snel geïrriteerd kan raken van dergelijke aanraking.
6. Gorgel met zout water
Een paar keer per dag met zout water gorgelen houdt de crypten schoon en kan de amandelstenen op den duur laten verdwijnen. Door het gorgelen komt er enige druk op de crypten te staan, waardoor de steentjes losschieten. Het zout werkt ontsmettend en kan verder groei voorkomen.
7. Goede algemene mondverzorging
Door de mond goed schoon te houden is er minder rotzooi die kan blijven vastplakken aan de amandelsteentjes. Ook is de kans op bacteriegroei kleiner. Bacteriën kunnen de groei van amandelstenen versnellen.