10 Oorzaken vieze smaak in de mond!

Vieze smaak in de mond / Tips

vieze smaak in de mondEen slechte of vieze smaak in de mond wordt ook wel dysgeusie genoemd en kan het gevolg zijn van een aantal oorzaken, waaronder het hebben van witte aanslag op de tong, een droge mond (xerostomie) of het gebruik van verkeerde producten. Ook medicijnen kunnen een onaangename gewaarwording van smaak produceren. Lees hieronder de complete reeks van 10 mogelijke oorzaken én wat je er tegen kunt doen.

 

10 Oorzaken vieze smaak in de mond

vieze smaak in de mondDysgeusie is de medische term voor een verminderde gevoel van smaak of smaakstoornis. Het kan leiden tot een onaangename smaak in de mond, variërend van een soort ijzerachtige, metalen, zoute of bittere smaak. Een vreemde mondsmaak is meestal van tijdelijke aard en verbetert wanneer de onderliggende oorzaak is verholpen. 10 oorzaken én tips op een rijtje:

1. Aanslag op de tong

witte tong aanslagTussen de ruwe haartjes en papillen van de tong kunnen bacteriën zich verstoppen. Van daaruit worden eiwitten en mondafval afgebroken waarbij toxische zwavelverbindingen vrijkomen. Dit proces heeft een negatieve invloed op de smaakervaring. Poets tongbacteriën daarom weg. Een goed systeem tegen tongaanslag is het gebruik van de Orabrush in combinatie met een ontsmettende liquigel.

2. Droge mond

droge mond middelenProbeer een droge mond te voorkomen. Onder andere roken of alcohol drinken zorgt ervoor dat de speekselklieren hun reinigende werking in de mond niet kunnen doen. Dat kan uiteindelijk leiden tot een droge mond of een vieze adem of smaak. Drink voldoende water en gebruik eventueel speekselopwekkende middelen zoals Kaux kauwgom, GeCe gel en Oxyfresh.

3. Amandelstenen / tonsilstones

tonsilstones verwijderentonsilstonesWat doktoren vaak over het hoofd zien is dat bacteriën in de amandelcrypten een vieze mondsmaak veroorzaken. In de groeven van de amandelen raken etensresten, slijm en bacteriën verstrikt waardoor ze uiteindelijk vermengen en verharden tot stinkende brokjes. Amandelsteentjes kun je voorkomen met een aantal specifieke middelen. Lees er meer over op amandelsteentjes.nl

4. Griep / verstopte neusholte

verkoudheid halitoseSlijmvorming in de neusholtes door bijvoorbeeld griep of verkoudheid kan een oorzaak zijn van een vreemde mondsmaak. Omdat de verstopte neuspassages afvalstoffen niet goed kunnen transporteren blijven bacteriën achter. Tegelijkertijd is het reinigende vermogen van slijm erg zwak. Bacteriën zetten eiwitten en slijm om in stinkende zwavelgeuren die de smaak negatief beïnvloeden. Snuit de neus goed leeg en druppel enkele sinusdrops van California Breath in ieder neusgat. De zuurstofformule van Califoria Breath schakelt bacteriën op een natuurlijke wijze uit waardoor de smaakbeleving aanzienlijk verbetert. Bekijk dit product bij demondzorgzaak.nl of frisseademshop.nl

5. Tandvlees ontsteking

ontstoken tandvleesWanneer het tandvlees ontstoken is komt er bloed vrij en laten mondweefsels los. Bacteriën in de mond vliegen hier direct op af en zetten het vrijgekomen mondafval in zwavelverbindingen. Deze zwavelgeuren zorgen niet alleen voor een slechte adem, ze trakteren je tegelijkertijd op een vieze mondsmaak. Door de ontsteking aan te stippen met foliumzuur en aloë vera kan een ontsteking snel herstellen. Tip Oxyfresh Super Relief Gel. Spoel daarna de mond na met PerioTherapy of Oxyfresh mondwater en de smaak zal aanzienlijk verbeteren.

6. Zwangerschap

Soms ondervinden vrouwen in de vroege zwangerschap ook een verandering van smaak. Dit is vervelend, maar niet direct iets om je zorgen over te maken. Een ijzerachtige of metaalsmaak treedt op door hormonale veranderingen waarbij een toename plaatsvindt van de oestrogeenproductie en resulteert in een verandering van de smaakbeleving. Ook zijn er theoriën dat de smaakpapillen groter worden gedurende de zwangerschap waardoor eten soms extra zuur of bitter kan smaken.

7. Medicijnen

Ook het gebruik van medicijnen kan een droge mond veroorzaken en de smaakbeleving doen veranderen. Speeksel reinigt de mond en zorgt voor onder andere een gezond gebit en sterk tandvlees. Een gezond gebit heeft een rijke speekselvloed en kan de meeste bacteriële groei uitschakelen. Sommige medicijnen kunnen de speekselklieren nadelig beïnvloeden. Indien er niet genoeg speeksel wordt aangemaakt, kunnen bacteriën het mondweefsel aanvallen en een slechte adem of smaak produceren.

8. Verkeerde mondwaters met saccharine

Door saccharine in mondwaters of tandpasta kun je een vieze smaak in de mond krijgen. Enzymen in het speeksel breken saccharine af, waardoor er een bittere omgeving wordt gecreëerd. Kies daarom liever voor sorbitol of xylitol in mondverzorgingsproducten, zoals je die terugvindt in OxyFresh of Oxyd8 tandpasta.

9. Chemotherapie

Een andere reden van een vieze smaak in de mond, kan zijn: een bestraling door radiotherapie rondom het hoofd, die kan leiden tot een onaangename smaak in de mond.

10. Overige

De mate van de slechte smaak varieert per persoon. Als er sprake is van dysgeusie kan dit zijn veroorzaakt door een infectie of ontsteking in de mond of een wondje. Overige oorzaken kunnen zijn: zinktekort, maagzuur, getrokken verstandskies, suikerziekte, candida en een afwijking van de smaakpapillen.

Symptomen

De symptomen zijn een minder aangename of verwrongen smaak in de mond, sommige mensen omschrijven het als een zogenoemde bittere smaak of een zoute of metaalachtige smaak. Een aanhoudende slechte smaak in de mond, heet dysgeusie.

Sommige mensen zijn gevoeliger voor bittere smaak. Dat moet niet verward worden met dysgeusie. Een mens wordt namelijk geboren met ongeveer 10.000 smaakpapillen. Deze smaakpapillen zijn in staat om zoete, zoute, zure en bittere smaken te identificeren. Het aantal papillen krimpt echter met de leeftijd. Dat is de reden waarom veel oudere mensen een sterke, intensere smaak tolereren dan jonge mensen of kinderen. En soms zijn mensen gevoeliger voor een bepaalde smaak, dan andere smaken.

Huisarts

Omdat een bittere smaak in de mond een teken van een infectie of andere aandoening kan zijn, is het raadzaam als het langer dan een week aanhoud of terugkeert, om naar je huisarts te gaan om te praten over de symptomen.

Een bittere smaak door pijnboompitten

Er komen tegenwoordig ook steeds meer klachten boven water drijven over een bittere smaak in de mond na het eten van Chinese pijnboompitten. Deze vieze smaak kan een tot vijf dagen aanhouden. De bittere smaak zal geleidelijk afnemen. Ga dus na of je onlangs pijnboompitten hebt gegeten, deze zitten vaak verwerkt in salades en pesto. Hoe dit precies komt is nog niet geheel duidelijk, maar sommige doctoren beweren dat deze vieze smaak wordt veroorzaakt door het stofje triglyceride dat in Chinese pijnboompitten zit. Als je deze lekkernij uit andere landen consumeert, heb je er geen last van. Mocht je dus Chinese pitten hebben gegeten en hier een vieze smaak aan hebben overgehouden, kun je voortaan beter pijnboompitten uit Europa nemen.

Indien een bittere smaak is teweeggebracht door Chinese pijnboompitten, probeer dan in het vervolg geen Chinese pijnboompitten meer te eten. Als je je afvraagt hoe je er achter kunt komen of je met Chinese of andere pijnboompitten te maken hebt, kijk dan op de verpakking. En als ze in je salade zitten, check ze dan op de vorm. Pijnboompitten uit Europa zijn slank, rank en dun in tegenstelling tot Chinese, die kort en dikker zijn.