Droge mond? | 5 Tips tegen monddroogheid!

Droge mond? Oorzaak en tips!

droge mond 10Een droge mond (xerostomie) is één van de grootste veroorzakers van gebitsproblemen zoals slechte adem, cariës en ontstoken tandvlees. Voldoende speekselvloed is niet alleen noodzakelijk voor het vochtig houden van de slijmvliezen, maar óók voor het op peil houden van de zuurgraad en het tegengaan van bacteriën. In dit artikel worden de oorzaken beschreven en vind je tegelijkertijd enkele tips en middelen voor het verhelpen, behandelen of voorkomen van een droge mond.

 

Waarom een droge mond gebitsproblemen oplevert

oorzaken droge mondWaarom heeft een droge mond een negatieve invloed op de mondgezondheid? Wanneer speeksel ontbreekt krijgen bacteriën vrij spel en kunnen verschillende vervelende kwaaltjes de kop opsteken. Hieronder worden enkele veelvoorkomende klachten beschreven.

 

Symptomen / klachten bij droge mond

 

droge mond oorzaakOorzaken droge mond

Er is een aantal oorzaken aan te wijzen waarom iemand last kan hebben van monddroogheid, waarvan mondademhaling en het gebruik van verkeerde tandpasta of mondwater het vaakst voorkomen.

droge mond gel1. Mondademhaling
Door een verkoudheid of verstopte neus wordt automatisch door de mond geademd. Mondademhaling zorgt ervoor dat speeksel sneller verdampt dan wordt aangemaakt. De klachten die ontstaan bij mondademhaling kunnen worden voorkomen door het aanbrengen van een hydraterende gel in de mondholte. Een veel verkocht en populair middel hiervoor is de Raspberry Hydrating Gel.

 

droge mond middelen2. Verkeerde tandpasta/mondwater
Mensen die tandpasta’s of mondwaters gebruiken met alcohol, menthol of sodium lauryl sulfaat worden meestal wakker met een droge mond en stinkende adem. Reedsgenoemde ingrediënten voelen actief aan, maar werken averechts. Alcohol of menthol droogt de mondweefsels uit en sodium lauryl sulfaat zorgt voor kleine microscopische wondjes, waardoor slechte adem vooral wordt opgewekt. Gebruik daarom liever speekselstimulerende en niet-bijtende producten zoals Oxyfresh, Oxyd8 of PerioTherapy.

3. Medicijnen
Veel mensen krijgen droge mondklachten vanwege medicijngebruik. Er zijn duizenden medicijnen die om (nog) onbekende redenen de speekselklieren blokkeren, hetgeen resulteert in monddroogheid, cariës en halitosis. Uit een recent onderzoek kwam naar voren dat 90% van de mensen die medicatie tegen hoge bloeddruk gebruikten last hadden van tandbederf. Ook voor deze groep kan het gebruik van een hydraterende gel, zoals Gece Dry Mouth uitkomst bieden.

drogemond5. Aandoeningen
Verschillende lichamelijke aandoeningen kunnen een droge mond veroorzaken, omdat ze ervoor zorgen dat de speekselklieren onvoldoende signalen krijgen om de mondholte te bevochtigen. Het komt tevens voor dat de speekselklieren permanent beschadigd zijn. Een blijvende beschadiging gebeurt voornamelijk door chemotherapie en/of bestraling in het hoofd/hals gebied.

Andere ziektes die mogelijkerwijs monddroogheid veroorzaken zijn; incontinentie, hoge bloeddruk, diarree, depressie, Parkinson en Sjögren.

 

Tips en adviezen tegen een droge mond:

Wat te doen tegen een droge mond? Op verschillende manieren kunnen de klachten die ontstaan bij monddroogheid worden voorkomen:

1. Active oxygen
droge mond middelenMondverzorgingsproducten met actief zuurstof hebben een speekselstimulerende werking en vernietigen bacteriën. Voorbeelden van milde, niet-bijtende middelen zijn Oxyfresh en Oxyd8 Plus.

orabrush22. Schraap de tong.
In een droge mond ontstaat al gauw een witte of gele aanslag op de tong. Tongbacteriën zijn een grote aanstichter van stinkende ademlucht. De Orabrush kan hier uitstekend bij helpen. Orabrush is één van de best verkochte tongschrapers ter wereld. Ga naar de officiële website van Orabrush op Orabrush.nl

kaux kauwgom3. Kauwgom met xylitol.
Veel mensen met droge mondproblemen hebben aangegeven veel baat te hebben bij de kauwgom van het Duitse bedrijf Kaux. Kaux is vrij van suiker / aspartaam en heeft een sterkere concentratie xylitol (speekselopwekkend) dan andere kauwgoms. Kaux kauwgom kun je op .

4. Bezoek een dokter
Hoewel het niet vaak voorkomt, kan een droge mond een symptoom zijn van een serieuze ziekte. In enkele gevallen schrijft een dokter speekselvervangers voor of zal hij de medicatie aanpassen. Daarnaast is een periodieke controle bij de tandarts raadzaam, omdat monddroogheid veel schade kan aanbrengen aan het gebit.

5. Drinken en eten
Drink iedere dag voldoende water. En eet daarnaast veel rauwe voeding. Vermijd suikers en kunstmatige kleur en smaakstoffen. Stop daarnaast met roken en drink zo weinig mogelijk alcohol.

Lees ook
Dit zijn de 10 beste middelen tegen slechte adem
Hoe een slechte adem ontstaat vanuit de maag
Slechte adem tijdens de zwangerschap