Slechte adem tijdens zwangerschap? | 10 Tips!

slechte adem zwangerSlechte adem en zwanger – 10 tips!

Een slechte adem tijdens de zwangerschap komt regelmatig voor en ontstaat vooral door uitdroging van de mondholte en hormonale verandering. In dit artikel worden de oorzaken beschreven en vind je tegelijkertijd 10 tips en middelen waarmee een slechte adem tijdens zwangerschap kan worden voorkomen.

10 Tips wat te doen!

Als je zwanger bent ontstaat er door verandering van processen in het lichaam een grotere kans op het ontwikkelen van slechte adem, cariës en ontstoken tandvlees. Goede mondhygiëne is daarom extra belangrijk. 10 Tips!

  • 1. Drink voldoende water

waterHet lichaam maakt tijdens de zwangerschap extra bloed aan en slaat waterreserves op. Hierdoor wordt ook vocht uit de mond onttrokken. Een droge mond gaat vaak gepaard met slechte adem. Blijf daarom genoeg water drinken. Dit helpt het hydrateren van je lichaam, waardoor monddroogheid wordt voorkomen en organen beter kunnen functioneren.

  • 2. Actief zuurstof

actief zuurstofSpoel en poets met middelen die actief zuurstof, zink en aloë vera bevatten. Met name actief zuurstof is een effectief maar zeer mondvriendelijk bestanddeel tegen slechte adem-bacteriën. Actief zuurstof bestrijdt niet alleen de hevigste ademgeur, het werkt tegelijkertijd mee aan een natuurlijke mondflora en sterker tandvlees. Tip: Oxyfresh of Oxyd8.

  • 3. Poets de tong

orabrush liquigelIn een droge mond kunnen bacteriën eenvoudig nestelen op de achterkant van de tong. Er is immers minder speeksel aanwezig dat deze aanslag wegspoelt. Tongbacteriën zetten afval om in stinkende ademgeuren. Witte aanslag op de achterkant van de tong kun je simpel verwijderen met Orabrush en Orabrush LiquiGel, één van de meest populaire middelen tegen slechte adem ter wereld.

  • 4. Vermijd producten met sodium lauryl sulfaat

actief zuurstofVermijd mondverzorgingsproducten met menthol, alcohol en sodium lauryl sulfaat. Deze ingrediënten irriteren en verdrogen de mondweefsels waardoor de ademkwaliteit nóg slechter wordt. Kies eerder voor actief zuurstof, zink en aloë vera. Pas op niet alle producten met actief zuurstof zijn per definitie goed. Aanraders: Oxyfresh, Oxyd8 of PerioTherapy.

  • 5. Xylitol

kaux kauwgomKauw op kauwgom dat xylitol bevat en vermijdt kauwgom met suiker en aspartaam. De chewinggum van Kaux bestaat uit een gemiddeld hoger percentage xylitol dan andere kauwgoms. Xylitol is een natuurlijke stof dat ervoor zorgt dat bacteriën zich niet kunnen hechten aan de handen en tegelijkertijd de speekselproductie op gang brengt.

  • 6. Poetsen met een zachte tandenborstel

Het is vooral belangrijk je tanden twee keer per dag te blijven poetsen om de plaque zo goed mogelijk los te weken. Het liefst met een zachte tandenborstel. Tip: Sensodyne Precision Soft.

  • 7. Flossen

flossenDoor te flossen bereik je ook plekjes in de mondholte die een tandenborstel meestal verzuimt mee te nemen. Een handig flosboogje is de Comfort Clean Easy Reach. Na het flossen is het verstandig je mond te spoelen. Dit helpt bacteriën te verwijderen en de onaangename smaak uit je mond te verbannen.

  • 8. Eet fruit

Fruit bevat enzymen die niet alleen een antibacteriële werking hebben. Ook speekselklieren worden getriggerd meer speeksel af te scheiden. Voldoende speekselvloed levert een positieve bijdrage aan de ademkwaliteit.

  • 9. Calcium

Ook calcium tekortkomingen dragen bij aan een slechte adem. Je hebt extra hoeveelheden calcium nodig om je lichaam en foetus te ondersteunen. Neem je niet genoeg calcium in, dan is de kans groot dat je lichaam het kalk uit je botten en tanden zal gebruiken. De verslechtering van je tanden leidt uiteindelijk tot een slechte adem.

  • 10. Tandarts

Het is gedurende je zwangerschap belangrijk om goed voor je mond te blijven zorgen zodat je een slechte adem kan voorkomen. Als laatste tip willen we dan ook meegeven dat het verstandig is om ook tijdens je zwangerschap elke zes maanden –of een kortere periode- een bezoekje aan de tandarts of mondhygiënist te brengen.

Misselijkheid

Ook ochtendmisselijkheid speelt een belangrijke rol. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft hier last van. Deze misselijkheid komt over het algemeen in de 6e tot 12e week van de zwangerschap voor. De combinatie van maagzuren en verteerd voedsel kan een grote bron van slechte adem zijn.

Verandering hormonen

Gedurende de zwangerschap kun je te maken krijgen met wat men geïnduceerde halitosis noemt. Dit is de verandering in de hormonen tijdens de zwangerschap, voornamelijk in het eerste trimester, een periode waar snelle veranderingen in oestrogeen en progesteron niveaus plaatsvinden. Deze schommelingen zorgen ervoor dat je extra plaque op je tanden krijgt. Plaque bevat bacteriën die leiden tot halitosis: een slechte adem. Als we hierop voortborduren zul je ook gemerkt hebben dat je levensstijl aanzienlijk verandert. Denk aan alle late night cravings. Deze leiden tot de opbouw van plaque en uiteindelijk dus de slechte adem.

Lees ook

Stinkende adem wat te doen
15 Oorzaken van slechte adem